We seek outside the wonders we carry inside us.

Jalaluddin Rumi

Uit verbinding

In Amerika: Republikeinen versus Democraten.
In Nederland: gevaccineerden tegenover niet-gevaccineerden.
Binnen een bedrijf: de afdeling verkoop ergert zich aan de afdeling productie. En wederzijds.
Of heel dichtbij: jij ruziet met je partner over steeds hetzelfde.

We lijken soms geen andere manier van communiceren meer te kennen dan stevig een standpunt in te nemen en dan onszelf automatisch af te zetten tegen het andere standpunt. Ondertussen verlangen de meesten echter naar een omgeving waarin we elkaar proberen te begrijpen, elkaars standpunten respecteren en daarmee weer meer de verbinding vinden met de ander en eerder komen tot een gedragen oplossing.

Tegenstrijdig

Verbinding maken met de ander, begint met de belangrijke stap. Namelijk (weer) verbinding maken met jezelf. Back to base. Reconnect met je eigen kern. Dit door te onderzoeken wat in jou leeft, zodat je de focus kunt leggen op wat belangrijk voor jou is.

Toch klinkt dat tegenstrijdig. Het was toch juist niet de bedoeling je vast te graven in je eigen overtuiging? Klopt, dat is inderdaad niet de bedoeling. Waar het om gaat, is loskomen van impulsen van buitenaf. Externe invloeden zoals bijvoorbeeld social media, persoonlijke verwijten en roddels op de werkvloer. Ze leiden ons af van ons innerlijk kompas. Denk maar eens na over hoe vaak je de natuurlijke neiging voelt om op iets van buitenaf te reageren, om jezelf te verdedigen of juist om te oordelen over de ander.

Verbinden met jezelf

Verbinding met de ander begint dus bij zelfverbinding. Ieder doet dat op zijn eigen manier. Bijvoorbeeld door middel van meditatie, mindfulness, wandelen in de natuur of het opzoeken van een vriend of collega, die net de juiste vraag kan stellen. Door de tijd te nemen om echt te onderzoeken wat er in je leeft, kan je dit vervolgens beter onder woorden brengen. Het resultaat is, dat de ander zich beter in jou kan inleven en begrijpt wat je behoefte is. Een methode die hierbij aansluit is Verbindende Communicatie (Non Violent Communication van
Dr. Marshall Rosenberg).

Door je eigen behoefte te kennen, neem je bewust het heft in eigen hand in plaats van je te laten sturen door je onbewuste automatische piloot. Het effect hiervan is dat je prioriteiten herziet en je openstelt voor veranderingen. Stel dat je een behoefte hebt aan meer samenwerken met een andere afdeling. Met dat als uitgangspunt, wil je de verbinding met de ander aangaan. Het eerste wat je dan zult moeten doen, is onderzoeken wat jij zelf graag in deze samenwerking wilt. Door het uitspreken van je eigen behoefte kan de ander reageren met zijn/haar behoefte. Hierdoor ontstaat er een open dialoog om tot een gemeenschappelijke actie of oplossing te komen.

Verbinden met de ander

Vanaf het moment dat je jezelf hebt ‘gereconnect’, ben jij veel beter in staat de stap naar een goed gesprek en wederzijds begrip te zetten. Het opent de weg naar de ander. De methode Verbindende Communicatie helpt naast verbinding met jezelf vinden, ook om vervolgens de verbinding met de ander te vinden. Het begint bij écht te luisteren naar wat de ander wil in plaats van gelijk te reageren en te oordelen. Door het in de eerste plaats herkennen van jouw behoeften en vervolgens die van de ander, kunnen er nieuwe oplossingen naar boven drijven die daarvoor anders geen kans hadden gehad. Dit alles heeft een positief effect op de onderlinge communicatie en samenwerking waarbij meer duidelijkheid heerst en doelen effectiever worden bereikt.

Interesse in de methode van Verbindende Communicatie?

Wil je de kracht van de communicatievaardigheid van Verbindende Communicatie ontdekken waarmee de samenwerking met je collega’s, andere afdelingen en klanten en stakeholders verbetert? Lees hier meer over onze training Verbindende Communicatie.